Брачно консултиране – Предимства и недостатъци

By | февруари 3, 2021

Колкото и да се опитва една двойка, е трудно да се работи проблеми, когато имате двама души с две различни перспективи. Понякога партньорите дори не могат да се споразумеят за това какъв е проблемът, още по-малко как да го решат. Брачният съветник често може да помогне за тотния брак, ако всеки има желание да положи усилия.

Избор на човек

Намирането на квалифициран консултант е огромен фактор за това дали сесиите всъщност ще помогнат. Пълномощията и препоръките от предишни клиенти могат да ви помогнат да предоставите няколко идеи за техния избор. Най-често обаче изборът на добър съветник се свежда до лична „химия“. С кого работим добре?

Консултирането работи най-добре, когато и двамата партньори са удобни. Няма значение колко дипломи или други отличия са на стената – ако някой от съпрузите не се отдаде на съветника, сесиите ще са много малко вероятно да бъдат успешни. Така че двойките трябва да намерят съветник, който също може да работи в техните лични, културни и религиозни убеждения.

В точилната

Най-често добър съветник работи като посредник между двете конфликтни страни. Работата му е да се увери, че и двете страни ще имат думата. Съветникът отговаря също за поддържането на сесиите продуктивно – и гражданско. Предлагат се съвети, както и упражнения за двойката, за да помогне на работата и разрешаване на проблемите си.

Брачните консултации могат да работят добре, защото всеки партньор има шанс да чака в безопасна среда. Те изразяват своите притеснения, страхове и възпалени точки без цензура или преценка. Обучен съветник може нежно да избута или да издири миналото, да се наместят очевидните оплаквания и да се вслучае в техните по-дълбоки, скрити чувства.

Недостатъкът

От негативна страна, някои двойки идват на терапия с очакване, че съветникът просто ще ги „оправи“, което води до по-пасивни разговори. Те не разбират, че съветникът е по-скоро водач, така че всеки партньор трябва да инвестира себе си от все сърце в сесиите, ако има реалистична надежда за успех.

Да се оставим, много бракове са обречени, преди двойката да влезе в офиса. Брачното консултиране често се разглежда като пиеса „Аил Мери“ – това е последната канавка преди окончателното решение за развод. Доста често, един съпруг вече е решил да подаде молба за развод, преди да премине през вратата на съветника.

Очевидно, този начин на мислене е контрапродуктивен за терапията. Съпрузите, които не са посветени на процеса, ще устоят на почти всички предложения или съвети, които се дават на съветника. Те дори може да се възмущават, присъстващи на сесиите. Или – може би по-лошо – един партньор ще се превърне в интерес и отдаденост, докато в присъствието на съветника, и след това се върне към непоколебимо при завръщането си у дома.

Консултирането може да работи само ако и двамата партньори са ангажирани с процеса и изцеление на брака – отнема много упорита работа, за да спаси брака. Всеки партньор трябва да инвестира времето и усилията, за да направи сесиите продуктивен, докато съветникът балансира личности и нужди на двойката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *