Можете ли да спасите брака си без лечение?

By | февруари 21, 2021

Преди 15 години бракът ми беше в беда. Знаех, че не можем да вървим по начина, по който бяхме, но не бях сигурен как да променя нещата. Знаех, че имаме четири деца, които ще бъдат засегнати негативно, ако решим да се откажем. Да, двойките се развеждат всеки ден, но аз не исках да бъдем една от тях. Също така знаех, че не мога да подкрепя статуквото.

Дългият лечебен процес започна с това, че се видях със съветник. Като цяло видях четирима съветници за период от шест години. Исках отговори, обяснения и стратегии, които мога да приложа веднага към разпадащия се брак. Това, което най-много направиха, беше да изслушат и потвърдят чувствата ми. Исках и имах нужда от повече, отколкото изглеждаше подготвен или способен да предостави някой от тях. Обаче научавах отново и отново, че съм в насилствена връзка. Един от най-мощните въпроси, които ми бяха представени, беше: „Ако уважаваш себе си, защо търпиш това?“ Защо бях? Трябваше да мисля дълго и упорито. Това беше огромно събуждане, което ме накара да науча повече за себе си и да разбера защо толерирам лошо поведение.

В началото на един от последните ми срещи помолих съветника си да не ме слуша само. Казах му, че искам неговия съвет, тъй като имам много хора, които ще ме слушат. Попитах дали бихме могли да играем роли и ще играя съпруга си. Помогна изключително много. Той ми даде инструмент, който веднага мога да приложа на практика и това помогна да преместим отношенията ни в по-положителна посока.

В рамките на едно семейство партньорството между двамата родители формира основата на семейството. Силното, сигурно партньорство е от съществено значение за децата да се чувстват в безопасност и сигурност у дома. Напрежението се усеща от всички и децата се учат какво да правят, за да се чувстват в безопасност. Те се научават да се предпазват. Ако моделът не е нарушен, носете този навик да се защитавате в отношенията си.

Можете ли да спасите брака си? Вярвам, че в повечето случаи можете. Лесно ли е? Не. Струва ли си? Да. Женен съм от 26 години и сега е по-добре от всякога. И двамата се гордеем, че успяхме да се справим с бурите и да преминем през проблемите си. В момента идеален ли е? Разбира се, че не. Ние обаче сме много, много по-добро място и двамата сме решени да работим редовно върху връзките си.

Терапията спаси ли брака ми? Бих казал, че от многото, много часове, прекарани в консултантски кабинет, само много малък процент от това време беше полезен. Трябваше да ровя, да размишлявам и да се вглеждам отблизо чрез писане, четене и много диалог.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *