Сватбени митни сватби по света – Северна и Южна Индия

By | февруари 4, 2021

Индийски сватби е лесно сред най-колоритните, сложни и оживени в света. За разлика от Запада, където е булката и младоженеца, които са видни герои, в една сватба в Индия, това е най-непосредствените и разширени семейства от двете страни, които са звездите! А сватбата е социален афера, и поличби се събират не само от двойката, но и от техните семейства. Така че не трябва да е изненада, че мнозинството от младите хора уважават желанията на семейството си и дори днес и адвокат уреждат браковете.

Типичната индийска сватба се състои от три широки сегмента – предварително сватбени церемонии (които са почти толкова обширни, колкото самата сватба), сватбата и някои пост-сватбени ритуали.

Индия е голяма и разнообразна страна, със север, юг, изток и запад всяка със свои отличителни езици, кухня, обичаи и традиции и сватбени ритуали.

Северноикийски бракове

Традиционна северноинска сватба се провежда в дома на булката. Северните индийски бракове се характеризират с няколко предварително сватба и след сватбени церемонии. Основният предварително сватбеният ритуал е, че мангни или Сагаи (годеженство церемония). На момче и момиче разменни пръстени в присъствието на религиозен свещеник и семейство и близки приятели.

В деня на сватбата, семейството на момчето тръгва за къщата на момичетата вечер сред много наздраве, танци и общо веселие. Младоженецът се монтира ярко украсен кон, обикновено с най-малкото момче в семейството, седнало отпред с него. Започва с куп от неговите мъжки и женски роднини и приятели, облечени в цялата си изискана бинто и придружени от музикална група. Лицето му е покрито със завеса от цветя (паса, която е вързана от сестра му). Шумното, процесията, с групата, извиваща мелодиите на най-новите картони на Боливуд, прави своя припряно минало, оживени улици, преди най-накрая да пристигне в къщата на момичето.

Младоженецът и семейството му са топли, получени от семейството на момичето, нови членове се поздравяват помежду си чрез обмен на гирлянди от цветя.

И накрая, на младоженеца и булката, седнали на даяс, застане до размяна на гирлянди в церемонията Jaimala – един от най-важните на Северна Индиа сватбени традиции-сред много добродушни наздраве.

Следващата част е най-символично – Saat Pheras (или седемте стъпки), че булката и младоженеца вземат около церемониалния огън. По този начин, обикновено се случва много късно – обикновено след 12 полунощ – много след като гостите са на парти и напусна, и само много близки роднини от двете страни са останали. И двамата се въртят около страшния огън и се кълнат да се обичат и почитат един друг през целия си живот. Младоженецът след това прилага една лента от вернион на главата на булката, след което те стават законно посветен съпруг и съпруга.

След това на булката се дава сълзливо изпращане от семейството си, тъй като тя напуска с новия си съпруг, за да започне изцяло нов живот.

Южноиамейски бракове

Основната разлика между Северно-индийски и южноиамески сватби е, че последната се провежда през деня, а не през нощта. Основата на ритуалите е една и съща, с изключение на това, че те се извършват по различен начин.

Мястото на сватбата обикновено е зала, където сватба мандап (малък покрит шкаф) има плантани дървета обвързани с двете гейтпостави, надземни гиреси, направени от манго листа нанизани заедно, и Rangoli дизайни (сложни дизайни, направени с цветни прах) на входа.

В нощта преди действителната годишнина от сватбата, младоженеца е водена в цвете украсени процесия от храм на родителите на булката да бракът на Мандапам (зала). След като там, официалната церемония се провежда. Богът на слоновете, Бог Посвещението, е призован и се моли да се отдръпне всички препятствия далеч от двойката.

Ритуалът е последван от представяне на дрехи на двойката. Интересното е, че брачни церемонии, извършвани отделно от булката и младоженеца.

Сватбената церемония е официално официално в залата от ведически свещеник, който пее древни химни и стихове, припомняйки имената на три поколения предци на двете булката и младоженеца преди всички, които са се събрали да присъстват на сватбата. Булката и младоженеца обмен гирлянди, когато вдигна на раменете на съответните им чичовци.

След това булката седи в скута на баща си за церемонията „Kanyadan“ (даване на дъщеря) на младоженеца. Булката е представена с Мангалсутра (уплашената огърлица, която означава, че брачния си статут), както и нов сари, който е обвит около нея от сестрата на младоженеца.

След това, младоженецът ходи седем стъпки с неговата булка, държейки ръката си в неговата. Седемте стъпки са най-важната част от сватбената церемония.

Сватбата е последвана от обширна и вкусна сватба, обикновено вегетарианска.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *