Сериозността на брачните обети

By | февруари 4, 2021

Преди да обсъдим брачните обети, нека първо да погледнем в брака. Бракът е завет или обвързващо споразумение между мъж и жена, в който те се ангажират да се обичат и живеят един с друг. Това е завет, направен пред Бог и човек. Следователно тя е свещена и юридическа институция и трябва да бъде едновременно моногамна и постоянна. Според Библията, първият брак между Адам и Ева се състоя в Едемската градина. Сериозността на тази връзка е очевидна в Битие 2:24: „Поради тази причина човек ще напусне баща си и майка си и ще бъде съединен със съпругата си, и те ще станат плът (NIV).“

Горното представлява Божия идеал, но обществото ясно показва, че често има несъответствие между идеал на Бога и реалността. Развод и напрегнати отношения характеризират много бракове днес. Това, което трябваше да бъде интимна и пълноценна връзка се превърна в нещо като ужасяващи истории за много хора.

Бих искал да посоча някои от факторите, които допринасят за този проблем. Човешката природа не е алтруистична и не е много дълго преди егоизма да се появи в брака. Човек или и двете са мотивирани от себе си и връзката страда съответно. Някои хора сключват брак с идеалистични и нереалистични очаквания. Рано или късно те осъзнават, че техният образ на съвършенство е всичко друго, но не и. Основен проблем е липсата на ангажираност. Бракът, за да оцелее и да върши добро, се нуждае от двама души, които са се отдале достигнали до другия въпреки вътрешните и външни фактори.

Ние сме продукт на нашето общество и намаляващата стойност се опира на запазването на неговото слово и истина. В допълнение, нашето общество има преукупации със секс и удоволствие. И жените, и мъжете са жертви на този външен вид, но може би най-голямата вреда се причинява от жени, които наистина търсят емоционална интимност, а вместо това се третират като сексуални обекти. Стремежът към радост и самоусъщенство (за разлика от забавеното удовлетворение) често води до липса на отговорност. Като християнин и свещеник, основната ми грижа е липсата на благоговение към Бог. За съжаление, някои християни, които са сключили завет за Бог, са готови да се отметнат от този завет, когато бракът изпитва трудности.

За някои хора решението не е да се оженят изобщо. Но бракът е красива институция, създадена от Бог, която може да доведе до лично и емоционално удовлетворение. Женен съм от около дванадесет години и животът ми е по-богат за преживяването. Всъщност единственото решение, което е било по-важно от това да се оженим, е да приемем Исус Христос за мой личен Господ и Спасител. Въпреки че някои бракове завършват с развод, добрата новина е, че повечето бракове могат да бъдат възстановени. Разбитите бракове имат отрицателни последици за децата, семейството, приятелите, финансите и други неща. Тези, които смятат, че да оставиш съпруг/съпруга на друг човек е възнаграждаване нуждата да се счита, че процентът на неуспех за втория брак е по-висок, отколкото при първите бракове и за трети път браковете са още по-лоши.

Може да има различия в брачните обети и някои хора дори сами си правят. Традиционните обещания обикновено включват думи като любов, чест, уважение, защита, прости на всички останали, за да се придържат само към нея, да имат и да поддържат в болест и здраве за по-богати или по-бедни. Такива думи са силни, ако сме готови да ги изживеем. Бракът се кълне, следователно, не са тривиални думи, които се цитират в церемония, но трябва да бъдат философия, която управлява брака.

Бракът включва любов. Любовта е задължение към друг човек. Решението е да се грижиш за някой друг. 1 Коринтяни 13:4-8 дава характера на любов, която включва търпение, доброта, безкористност, прошка, истина, доверие и постоянство. Любовта също е чувство. Хората говорят за това, че са влюбени и има определена еуфория, приложена към това твърдение.

Но истинската любов трябва да се различава от похотта и увлечението. Похотта е когато основната мотивация за връзката е секс. Много младоженци могат да свидетелстват, че сексът е голяма част от връзката. Само секс не може да създаде отдадена и балансирана връзка. Увлечението е, че в любовния опит, който кара хората да правят всякакви луди неща в брака. Обикновено трае около две години. Двойката трябва да реши дали да се раздели или да позволи на истинската любов да расте и да процъфтява. И страстта и увлечението са егоистични поведения, които всъщност пречат на развитието на здравите взаимоотношения.

Бракът също изисква от нас да почитаме брачния си партньор. Трябва да се отнасяме към него с уважение и да не бъдем груби или унизително. Библията призовава християните да почитат другите над себе си: „Не прави нищо от егоистична амбиция или напразно, но в смирение считайте другите по-добре от самите вас“ (Филипяни 2:3 NIV). Синонимите на думата „ценен“ включват данъци, ценят и се радват. Съпругът ни има стойност. Освен Бог, жена ми е най-важната за мен личност. Тя дойде преди децата ми и ако смъртта не настъпи, ще бъде там, когато децата са се преместили от къщата. Библията казва, че ние сме плът, която кара апостол Павел да напише: „По същия начин, съпрузите обичат жените си като собствените си тела“ (Ефесяни 5:28).

Ние имаме отговорността да защитаваме съпруга си от всякакъв вид нападение, било то физическо, словесно или друго. В историята, и аз не защитавам това, мъже, които се дължат на честта на жена. Исус описва най-голямата любов на всички, в която един човек желае да жертва живота си за друг, както направи на Кръста за изкуплението на човека (Йоан 15:13). Въпреки че обикновено мислим за мъжете като защитници, някои жени могат да бъдат жестоки закрилници. Това е обида към брачните ви обети, когато например позволявате на родителите си да унижават устно брачния ви партньор.

В нашата прекалено сексуализирана култура, да имаш множество партньори не е нищо голямо. Дори в епохата на ХИВ/СПИН, такова поведение все още е широко разпространено. Възможно е дори да имате тайни дела чрез интернет чат стаи и порнографски сайтове. Има и въпроси, които не отговарят на типичния мухъл като емоционални въпроси, които спират само малко на физическа интимност. Брачните обети изискват от нас да провалим всички останали и да бъдем отдадени на нашия съпруг в тяло и душа. Исус вдигна предното, когато казва: „Но аз ви казвам, че всеки, който гледа похотлива жена, вече е прелюбодействал с нея в сърцето си“ (Матей 5:28). Трябва да оставим всички останали да се държат само за нея или него. Много малко неща са толкова красиви, колкото бракът на влюбените в детството.

Бракът се кълне, че е необходимо да се ангажираме въпреки отрицателните или положителните обстоятелства. Лесно е да останеш женен, когато нещата вървят добре, но как реагираме, когато проблемите се въртят. Отдалечаваме ли се от брачния ни партньор? Да се отправим към адвоката, че няма да получи и цент от парите ми, имота или децата? Способността да преодоляваме предизвикателствата, ни прави по-добри хора и укрепва брака ни.

Брачните обещания нямат магическо качество. Без отдадеността на двамата, те лесно могат да станат безсмислени реторика. Ще те предизвикам да изпълниш брачните си обети. Имайте предвид тези точки. Осъзнайте, че нито вие, нито вашият брачен партньор са съвършени. В светлината на това, научете се да прощавате на брачния си партньор, когато той или тя прави грешка или нещо, което да ви нарани. Не забравяйте да оцените брачния си партньор. Има причина да си избрал да се ожениш за този човек. Като цяло имате добър мъж или добра жена. Ако можеш да паднеш от любовта, можеш да се върнеш. Любовта не е само за чувства, но определено е за обвързване. Решете, че ще обичате и ще бъдете верни на вашия съпруг, докато умрете. Отхвърлете думата развод от личния си речник. Това не е вариант. Много пъти е само едно ченге.

Премини над клетвите си с брачния си партньор или си изберете нов набор от обещания, ако не можете да си спомните какво е било оригинала. Напишете ги, ламинат ги, ги рамки, ги постави някъде видимо, за да ви напомня за сериозността на вашия ангажимент. Заедно с това, би било добре да подновите обещанията си. Все едно да се ожениш отново, с изключение на един и същи човек. Дори бих ви окуражил да имате меден месец след подновяването. Запази страстта и романтиката живи. Оставете децата у дома или с детегледачка и се търпите с вечерна среща. В допълнение, нещата продължават да цвъртяха в спалнята. Спомням си един анекдот, където едно дете попита баба си на колко години трябва да си, за да спреш да правиш секс. Бабата каза, „Скъпа, ще трябва да попиташ някой по-стар, защото още не съм там.“

Предприемане на незабавни стъпки, за да спаси брака си, ако се развият проблеми. Говорете със свещеник/пастор, съветник, доверен приятел или някой, който може да ви изслуша и да даде добри съвети. Опасността е, когато чакаш твърде късно. Виждате симптомите, но не правите нищо, за да облекчите болестта, която съсипва брака ви. Също така се погледнете в себе си. Проблемът не е само другият човек. Научи се да говориш за всичко. Трите най-големи проблеми в брака са комуникацията, секса и парите.

Като християнин и свещеник ви каня да поканите Господ Исус Христос в брака си. Бог е този, който е създал брака и е способен да укрепи и запази твоя. Брачните обети са сериозни. Да ги нарушим е да нарушиш завет пред Бог и човека и с брачния ти партньор. Моля се тази статия да ви предизвика да преосмислите и да се ангажирате с обещанията си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *