Съпругът ми не може да реши дали иска да спаси брака ни – колко време трябва да чакам неговото решение?

By | март 30, 2021

За съжаление не е необичайно единият съпруг да бъде решен да спаси брака си, докато другият просто не е сигурен дали това иска да направи. Често чувам съпругите, които се опитват да убедят съпрузите си да работят с тях в момента, за да спасят брака.

Наскоро се чух с някой, който искаше да разбере дали трябва да поставите на съпруга си ултиматум или краен срок, до който можете да вземете това решение. Тя отчасти каза: „През последните два месеца бракът ни беше много нестабилен. Ясно ми е, че ако не станем агресивни в спасяването на брака си, скоро няма да остане нищо. Нещата се влошават всеки ден и това е толкова ми е трудно просто да гледам как се случва, докато не правя нищо, за да го спася. Искам съпругът ми да се ангажира да работи с мен, за да спаси брака ни. но той все още няма да го поеме, казва, че не е сигурен в брака ни може да бъде спасен и той не е сигурен, че иска да губи време, пари или да преминава през емоционално пътуване с влакче в увеселителен парк. Всеки път, когато го питам кога може да има отговор на това, което иска да направи, той казва, че още не знае и действа ядосан, че го натискам. Но междувременно бракът ни продължава да се влошава. Давам ли му краен срок да вземе решението си? Чувствам, че животът ми е в неизвестност, докато го чакам. Изглежда толкова несправедливо, че всичко зависи от неговото решение, но аз не мога да живея живота си и просто да чакам. „

Това е много често срещано оплакване. Много съпруги смятат, че съпрузите им не действат (или не решават) достатъчно бързо и започва да изглежда, че той никога няма да се движи или да рискува. Прав си, че това забавяне е разочароващо и несправедливо, но има реална опасност да го тласнеш твърде бързо към отговора, който се надяваш да не ти даде. Ще обсъдя това повече в следващата статия.

Колко дълго чакате съпругът ви да вземе решение да спаси брака ви (или да го пусне), често зависи от това как сте инвестирали в същия брак: Разбирам загубата на търпение с този процес. Когато се опитах да спася собствения си брак (и в крайна сметка съпругът ми се изнесе), цялото това събитие сякаш се проточи завинаги. И докато понякога исках да ускоря времето, за да видя как всичко ще се разреши, понякога се страхувах точно от това, защото знаех, че има шанс, след като той взе окончателно решение, същото решение може да бъде да получи започна и се разведе с мен и прекрати брака завинаги. Бях много наясно, че не това исках. Така че в крайна сметка бях готов да изчакам толкова дълго, колкото отне (въпреки че не ми харесваше да чакам толкова много.)

Винаги обаче бях доста решен, че докато все още съществува шанс той да реши да работи с мен, за да спаси брака ни, аз си дължах да не го бързам да се откаже или да реша да продължа напред, защото му беше писнало аз непрекъснато го бутам или му напомням колко дълго чаках да реши. Да, беше разочароващо, но винаги си мислех, че докато мога да чакам без категорично и окончателно не, все пак имаме шанс. И докато успях да видя поне някакъв напредък или светли точки в иначе деликатен процес, бях готов да имам повече търпение, отколкото някога съм имал възможност от мен.

Определено бих разбрал различен мисловен процес, особено ако и вие се съмнявате в брака си. По-лесно е да се отдалечите през определен период от време, ако вие самите не сте инвестирали напълно и имате собствени съмнения.

Има много неща, които можете да направите сами, за да спестите или да работите върху брака си, докато чакате съпругът ви да вземе решение: Въпреки че наистина не харесвам термина „работа по брака ви“, тъй като предполага негативни конотации, които карат много хора да се противопоставят да се ангажират с него, трябва да знаете, че този процес е напълно възможен сам по себе си, особено в началото. За да започнете, не ви е необходима ангажираността на съпруга ви или дори пълното му сътрудничество.

Има много неща, които можете да започнете да правите, без да го съобщавате или дори да поискате неговото разрешение или съдействие. Вие и вие сами можете да регистрирате брака си, това са въпроси и възприятието на съпруга ви за същото нещо сам. Вашата работа е да промените възприятието и негативните чувства на съпруга си по тези въпроси (доколкото можете) без неговото съдействие или дори да знаете какво правите.

Ето само един пример. Много често оплакване, което чувам от съпрузите в тази ситуация, е, че „искрата е изчезнала“ и че те не искат да изразяват чувствата си или да ходят на консултации, за да си върнат нещо, което отдавна е мъртво. Те виждат това като загуба на време, пари и емоционални ресурси (които все още не обичат да споделят.) Но какво, ако можете да започнете да напредвате сами в тази област и какво, ако съпругът ви може да извлече ползите, без да се налага вдигнете пръст? Мислите ли, че той може да промени мнението си за сътрудничество, ангажиране и спасяване на брака ви тогава?

Тъй като нищо не казва, че не можете да насочите жената, която първо е направила скок в стъпките на съпруга ви, с нейната закачлива личност и нейния заразен смях. Няма нищо, което да казва, че не можете да останете позитивни и игриви, така че той реагира така, както вие го искате, дори когато и двамата може да се съмнявате. Да, това изисква да рискувате. И може да се наложи да останете на курса, когато той ви гледа с малко объркване в очите, защото не е сигурен откъде идва всичко това. Но какво означава, когато правите първите стъпки към спасяването на брака си, правите важни подобрения и вероятно ще получите положителното решение и ангажираност от него, които сте чакали през цялото време? Моят отговор на зададения въпрос е, че ако сте инвестирани в брака си, често сте готови да изчакате, колкото е необходимо, докато леко натискате съпруга си към желания отговор. И аз лично смятам, че ултиматумите и сроковете често се връщат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *