50 години декриминализиране на хомосексуалността

By | март 23, 2021

Така преди 50 години, на 27 юли, Законът за сексуалните престъпления от 1967 г. получи кралско одобрение, частично декриминализира хомосексуалността и тръгна на дълъг и труден път за прекратяване на дискриминацията и тормоза на ЛГБТ хора.

По това време бях на 17 и бях много в килера като транс-жена – и ме беше страх от идеята, че и аз може да съм „гей“. Трудно мисля, че сега хората могат да разберат колко страшен е бил животът на всички ЛГБТ хора тогава в „Лятото на любовта“. Новината за промяната на закона със сигурност не беше приета добре в моята къща.

Средата на 1967 г. беше страхотно време. Лейбъристката партия под ръководството на Харолд Уилсън си осигури значително мнозинство през предходната година и сега активно се стреми да създаде социална промяна. „Бийтълс“ току-що пуснаха „Sgt. Peppers“, предвещавайки нова ера в популярната музика и хипи цветната сила, трансформираща младежката култура по света. Великобритания също официално беше подала молба за присъединяване към ЕИО, по-късно за присъединяване към ЕС, което ще бъде катализаторът за положителните промени в законодателството на ЛГБТ, които всички ние сега се радваме.

Но преди положителните промени в законите за ЛГБТ след избора на Новия лейбъри, ние все още ще трябва да изпитаме сериозно втвърдяване на негативните нагласи. Първо, Законът за сексуалните престъпления от 1976 г. не декриминализира хомосексуалността. Престъплението груба непристойност, довело до затвора на Оскар Уайлд, остава до 2003 г. Всъщност, както е показал Питър Тачел, арестите за брутна непристойност са се увеличили с 400% в средата на седемдесетте години и са останали на това ниво през 90-те години.

Законът от 1967 г. се прилага конкретно за съгласието на гей мъже на възраст над 21 години, които са имали сексуална връзка „насаме“. Съдилищата тълкуваха „частно“ много строго като „никой друг в сградата“. В резултат на това полицията преследва агресивно гейовете, ако срещне партньор в хотелска стая, който не се счита за частен. Дори обикновените действия по държането за ръце или мигането на друг мъж вероятно биха довели до арест.

Всъщност между 1967 и 1997 г. законите на Обединеното кралство правят живота все по-труден за всички ЛГБТ хора. През 1970 г. отмяната на брака на Ашли анулира, че трансджендърите не могат законно да променят пола, което означава, че много транс жени сега се третират като мъже и са обвинени в груба непристойност и содомия.

През 80-те години ХИВ и СПИН са разглеждани от консервативното правителство като „хомосексуална чума“ и през 1988 г., мотивирани от морална паника, те приемат раздел 28 от Закона за местното самоуправление, за да направят незаконно публичният сектор да третира хомосексуалността като нормално . В резултат на това цялото обществено образование относно еднополовите връзки спря, докато то окончателно беше премахнато през 2003 г.

От това може да разберете защо ЛГБТ общността празнува тази ентусиазирано тази 50-годишнина. Не става въпрос само за празнуване на случилото се преди 50 години – той празнува 50-годишна борба. Престъпленията за груба непристойност и содемия всъщност все още са били валидни в Шотландия до 2013 г. Бракът от един и същи пол е разрешен окончателно през същата година.

През 2015 г. над 7000 ЛГБТ хора съобщават за престъпления от омраза. Всъщност проучванията показват, че над 75% от ЛГБТ хората са преживели престъпления от омраза, въпреки че 95% от тези престъпления никога не са били докладвани.

Честването на този 50-годишен етап, както направихме в Хъл през изминалата седмица, е страхотно и напомняне, че сега спечелихме повечето от правните битки за равенство. Но въпреки че беше трудно да се промени законът, промяната на нагласите е много по-трудно предизвикателство, което все още трябва да преодолеем.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *